Αλλαντικά κατηγορίες

Αλλαντικά και κατηγορίες βάσει της Ελληνικής Νομοθεσίας. τα προϊόντα αλλαντοποιίας ταξινομούνται σύμφωνα με:

α) αν το κρέας για την παρασκευή τους κιμαδοποιείται ή όχι,

β) τη μέθοδο επεξεργασίας τους: βραστά (θερμικής επεξεργασίας), ωρίμανσης (αέρος) ή απλώς αλατισμένα και ωμά (παστωμένα).

Α) Αλλαντικά κατηγορίες. Προϊόντα από τεμάχια κρέατος.

Α.1. Προϊόντα ωρίμανσης. Αλλαντικά που παρασκευάζονται από αυτοτελή τεμάχια κρέατος που αφού αλατισθούν και καρυκευθούν, ωριμάζουν υπό ελεγχόμενες συνθήκες για 2- 24 μήνες. Όπως τα: προσούτο, παστουρμάς από βοδινό κρέας ή κρέας καμήλας.

Α.2. Προϊόντα βραστά (θερμικής επεξεργασίας). Αλλαντικά που παρασκευάζονται από αυτοτελή τεμάχια κρέατος και υφίστανται θερμική επεξεργασία στους 70°C, και ενδεχομένως κάπνισμα, με αποτέλεσμα την πήξη των πρωτεϊνών μέχρι τον πυρήνα τους. Όπως τα:  καπνιστή μπριζόλα , φιλέτο γαλοπούλας κ.ά.

Β) Αλλαντικά κατηγορίες. Προϊόντα από σύγκοπτο κρέας.

Β. 1. Προϊόντα ωμά. Όπως είναι τα φρέσκα λουκάνικα, που έχουν σύγκοπτο κρέας, αναμειγμένο με καρυκεύματα και ενθηκευμένο σε ζωικό έντερο. Προϊόντα που έχουν υποστεί κάποιο κάπνισμα ή μικρό στέγνωμα.

Β. 2. Προϊόντα ωρίμανσης (αέρος). Αλλαντικά που ενθηκεύονται σε φυσικό ή τεχνητό περίβλημα, ωριμάζουν (ενδεχομένως και καπνίζονται) σε φυσικό ή τεχνητό περιβάλλον (κλιματισμός) για 4- 8 εβδομάδες. Τέτοια είναι: τα σαλάμια αέρος και το σουτζούκι.

Β.3. Προϊόντα μερικής ωρίμανσης (ημίξηρα). Αλλαντικά που ωριμάζουν μερικώς σε κατάλληλο περιβάλλον, παστεριώνονται και ενδεχομένως καπνίζονται. Τέτοιο είναι: το σαλάμι μπύρας.

Β. 4. Προϊόντα βραστά (θερμικής επεξεργασίας). Αλλαντικά που παρασκευάζονται από λεπτοκομμένα κομμάτια κρέατος, υφίστανται θερμική επεξεργασία στους 70°C και ενδεχομένως κάπνισμα, με αποτέλεσμα την πήξη των πρωτεϊνών μέχρι τον πυρήνα του προϊόντος. Τέτοια είναι: τα λουκάνικα, τα βραστά σαλάμια, οι πάριζες και οι μορταδέλες.

αλλαντικά κατηγορίες

Διαβάστε το σωστό τρόπο να επιλέγετε αλλαντικά εδώ: 6 Βασικοί κανόνες για να επιλέγετε αλλαντικά

Ενημερωθείτε ΕΔΩ για τα ελληνικά αλλαντικά

One thought on “Αλλαντικά κατηγορίες

  1. Pingback: Αλλαντικά

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.